Начална страница | Кухня | ПРАЗНИЧНА ЕКЛЕРОВА ТОРТА

ПРАЗНИЧНА ЕКЛЕРОВА ТОРТА

image

ПРОДУКТИ ЗА 12 ПОРЦИИ...

За пандишпановите блатове: 7 яйца, 210гзахар, 180 г пресято брашно.

За крема от вътре: 500 мл прясно мляко, 250 г масло, 250 мл сладкарска сметана, 2 пакетчета ванилия, 100 г захар, 4 с. л. брашно, 4 жълтъка

За масления крем: 250 г масло, 250 г захар, 2 пакетчета ванилия

За фондана: 4 ч.ч. пудра захар, 1 и ½ пакета царевично нишесте и 1 пакетче желатин.

1. За блатовете се разделят белтъците от жълтъците и белтъците се разбиват на гъст сняг. Разбиват се на пяна и жълтъците със захарта. Леко, с бъркане, се прибавят белтъците. Накрая се забърква внимателно и с брашното.

2. Пече се във фурна на 180 градуса. Приготвения блат, когато е напълно изстинал, се разрязва на две части. По същата рецепта (на едно яйце се падат по 30 г захар и 30 г брашно) се приготвя и се изпича и правоъгълен блат за околовръстните ленти.

3. За крема вътре се сварява млякото със захарта. Брашното се размива с малко студено мляко и към него се добавят жълтъците.

4. Прибавя се към млякото и се разбърква на котлона до сгъстяване. Като изстине напълно, се прибавят разбитата сметана и ванилията.

5. Масленият крем се приготвя, като захарта се сварява в половин чаена чаша вода . Маслото се разбива и в него на тънка струйка се добавя изстиналият сироп. Добавя се и ванилията. Оцветява се по желание.

6. За фондана се пресява пудрата захар и се смесва с нишестето. Желатинът се изсипва в една трета чаена чаша вода. Щом набъбне, се разтопява на водна баня.

7. Оставя се да се охлади и се добавя към пудрата захар и нишестето. Замесва се захарното тесто и при необходимост се добавят няколко капки вода или пудра захар.

8. Увива се в свежо фолио и се затваря в кутия с плътно прилепнал капак. Така престоява един час и е готово за работа. Оцветява се по желание и с него се правят различни фигури.

9. За сглобяването на тортата на дъното на кръгла форма с диаметър 28 см се слага единият пандишпанов блат. Сиропира се с три-четири супени лъжици захарен сироп. Намазва се с крем.

10. По стените на формата се нареждат ленти от правоъгълния блат за стабилност на тортата. Нареждат се еклерчетата. Намазва се с останалия крем и се слага втория блат. Отново се сиропира леко.

11. Така подредената торта се оставя за цяла нощ в хладилника да се стегне. Отстранява се обръчът на формата и се покрива с масления крем. Отново се оставя поне за час в хладилника. Покрива се с фондан и се декорира по желание.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст