Начална страница | Кухня | НА ТРАПЕЗАТА ЗА АРХАНГЕЛОВДЕН

НА ТРАПЕЗАТА ЗА АРХАНГЕЛОВДЕН

image

Обреден хляб…

Продукти: 600 г брашно, 10 г мая, 10 г сол, 350 вода.

Брашното, размитата с хладка вода мая и солта се замесват. Месенето продължава, докато тестото престане да лепне по стените на съда. При температура около 30 градуса тестото втасва 2-3 часа. Премесва се още веднъж и втасва още 30-40 минути. Пече се в силна фурна, като преди това се намазва с разбито яйце и се украсява.

Хлябът се поставя по средата на трапезата и се разчупва от най-възрастния член на семейството.

Курбан чорба от овнешко месо по родопски

Продукти: овнешко месо 250 г и овнешки дроб 200 г, растително масло 50 мл (5 супени лъжици), пресен кромид лук 1 връзка, стар кромид лук 50 г (1 глава), червени домати 100 г (2 бр.), брашно 10г(1 супена лъжица), ориз 60 г (3 супени лъжици), яйце 1 бр., лютиви пиперки 4-5 бр., магданоз, джоджен, черен пипер, оцет и сол на вкус.

Месото се нарязва на малки късчета, залива се с 5-6 чаени чаши вода и се вари до полуомекване заедно със зеления лук и част от доматите, нарязани на дребно. Посолява се, след като кипне. В сгорещената мазнина се прибавят последователно и се задушават на-рязаният на дребно стар лук, останалите домати и брашното. Заливат се с малко бульон от месото и се изсипват в чорбата. След това се прибавят оризът, предварително попареният и нарязан на кубчета дроб и лютивите пиперки. Чорбата се доварява, застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече, поръсва се с черен пипер и ситно нарязаните магданоз и джоджен, подкиселява се с оцет и се поднася.

Пълнена кокошка със зеле и ориз

Продукти за 6-8 порции: 1 кокошка с дреболиите, 1 кг зеле, 200гориз, 100 мл олио, 10 г червен пипер, джоджен

Кокошката се почиства, измива и осолява. В половината олио се задушават предварително нарязаното зеле, дреболиите и оризът. Подправя се с червен пипер и ситно нарязан джоджен. Залива се с топла вода и се оставя да ври около 10 минути до пълното омекване на зелето. Кокошката се напълва с получената плънка и се зашива. В голяма тава се сипва останалото олио кокошката в нея и се пече в умерена фурна. Прибавя се по малко вода, изсъхне месото.

Пита с ябълки

Продукти за 8-10 порции: 500 г бяло брашно, 1 ч. ч захар, 1 ч. ч. нарязани орехови ядки, 5 яйца, 2 ч. ч. настъргани ябълки (отцедени и захаросани), шепа стафиди, щипка канела, сол на върха на ножа 1 ч. ч. кисело мляко, 1/2 пакетче масло

Разбиват се яйцата със захарта, докато побелеят. После при непрекъснато бъркане се добавят киселото мляко, ореховите ядки, солта, канелата, маслото и брашното. Омесва се леко, меко тесто. Разделя се на две и се точат две кори. Едната се слага на дъното на намаслена тава, сипват се отгоре ябълките и стафидите и се покриват с другата кора. Притиска се отстрани плът-но и се пече в за около 30-40 минути. Щом се извади от фурната се намазва с вода и мед, увива се с хартия и кърпа и след 20 минути се поднася.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст