Начална страница | Кухня | СПЕЦИАЛИТЕТИ ОТ ТИКВА

СПЕЦИАЛИТЕТИ ОТ ТИКВА

image

Чийзкейк...

Продукти: 1 кг тиква, 1 пакет бисквити "Детска радост", 400 г извара, 1/4 чаша кисело мляко, 4 с. л. кафява захар, 2 с. л. обикновена захар, 1 чаша прясно мляко, 2 яйца, 1 к. л. канела, малко джинджифил, малко индийско орехче, 2 с. л. лимонов сок Тиквата се вари, а след това се намачква на пюре. Тавичка с двойно дъно се намазва с разтопено масло. Слагат се натрошените бисквити. Изварата и киселото мляко се разбиват добре. Сместа и тиквата се омесват с цялата захар, прясното мляко, яйцата и подправките. Прибавя се и лимоновият сок. Слага се върху натрошените бисквити. Пече се около 40 минути при 180°С - докато сместа се втвърди. Сервира се охладено.

Пикантни пръчици

Продукти: 1 кг тиква, щипка червен пипер, сол, черен пипер, щипка лют пипер, щипка индийско орехче, олио за пържене (по възможност фъстъчено).

Тиквата се обелва и нарязва на пръчици като за пържени картофи, с дебелина около 1 см и дължина около 7 см. Нарязаните пръчици се пържат по 3 минути. Изваждат се и се отцеждат. Подреждат се в голяма чиния и се поръсват с подправките. Аз лично ги поднасям за гарнитура към месо, приготвено на скара.

Мармалад

Продуктиза 4 малки буркана: 1 кг тиква, 800 г захар, 1 пръчка канела, 50 мл вино (мускатово), сокът на 1 лимон или портокал В дълбок съд се редуват на пластове тиквата и захарта. Накрая се полива с портокаловия сок и виното. Оставя се така 24 часа. На другия ден всичко се сипва в голяма тенджера, прибавя се канела-та и се вари 30-40 минути на тих огън, докато капката, капната върху чиста чинийка, не се разлива. Мармаладът се разсипва още горещ в добре измити и подсушени буркани.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст