Начална страница | Кухня | ЯСТИЯ ЗА КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ

ЯСТИЯ ЗА КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ

image

Започнаха коледните пости, …

Които продължават до 24 декември-  бъдни вечер.

Супа от печурки с картофи

Продукти: 500 г гъби печурки, 3-4 с.л. олио, сол на вкус, 1 с.л. брашно, запържено с 1 с.л. олио и след запържването - залято с 1,5 л вода, 5-6 нарязани на кубчета картофи, 1/2 връзка ситно нарязан магданоз.

Начин на приготвяне: нарязваме гъбите на ситно и ги слагаме да се задушат в мазнината. Като поомекнат, ги посоляваме. Прибавяме брашното, позапържваме и него и заливаме с водата. Щом възври супата, прибавяме нарязаните на кубчета картофи. Доваряваме и, малко преди да я свалим от котлона, поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Чорба с праз и маслини

Продукти: 2 стръка праз, 1 кафейна чаша ориз, 10 маслини (без костилките), 1 ч.л. червен пипер, 3-4 зърна черен пипер, 3-4 с.л. олио, сол на вкус.

Начин на приготвяне: на-рязаният на ситно праз се запържва в сгорещената мазнина. Поръсва се с червения пипер и сол на вкус и се залива с вода. Ври на тих огън. След 5 минути се прибавя оризът. Щом омекне, се слагат изчистените от костилките маслини. Готовата супа се поръсва с черен пипер.

Задушено зеле с моркови

Продукти: 1 прясна зелка, 2 моркова, 4 домата от консерва, 1 ч.л. червен пипер, сол на вкус, олио.

Начин на приготвяне: почистваме зелката от външните листа, нарязваме я на ситни ивички, претриваме със сол и слагаме в тенджера заедно с нарязаните моркови. Отгоре добавяме наситнените домати. Поръсваме с червен пипер, поливаме с малко олио и 1 ч. чаша вода. Слагаме капака на тенджерата и задушаваме на тих огън, като от време на време сипваме по малко топла вода и продължаваме задушаването до пълното омекване на зелето.

Гъби с ориз

Продукти: 600 г гъби, 3/4 ч. чаша ориз, 3 домата от консерва, 2 глави лук, 1/2 връзка магданоз, 4-5 с.л. олио, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: почистваме гъбите, измиваме ги и нарязваме на ситно. Задушаваме ги в олиото и малко вода заедно с наситнения лук. След като омекнат, добавяме обелените и нарязани домати, магданоза, черния пипер. Посоляваме и заливаме с 1/2 ч. чаша гореща вода. Слагаме ориза, разбъркваме и варим ястието на тих огън до омекването на ориза.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст