Начална страница | Кухня | ЗА МЛАДИ И СТАРИ - СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ

ЗА МЛАДИ И СТАРИ - СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ

image

Продукти: 1 кг сладки ябълки, 140 г захар, 1/2 ч. лъжичка канела,…

3 суп. лъжици брашно. За тестото: 350 г пресято брашно, 2 яйца, 220 г разтопено масло, 60 г захар, бита сметана или бадемов сладолед.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

1. Покрийте с абсорбираща хартия дъното на тавичка. Обелете ябълките, махнете сърцевината и семките и ги нарежете на полумесеци. Наредете ги върху хартията и ги покрийте.

2. Оставете ябълките на стайна температура. Пригответе тестото: в голяма купа сипете захарта и разтопеното масло, разбъркайте и прибавете 1 цяло яйце и 1 жълтък. Запазете белтъка.

3. Добре разбъркайте сместа, за да стане гладка. Сипвайте брашното на струйка, като разбърквате непрекъснато. Омесете тестото на топка, завийте го с кърпа и го оставете на студено 45 минути.

4. Пригответе ябълковия пълнеж. Сипете в купа захарта (140 г), прибавете 3-те суп. лъжици брашно и канелата. Разбъркайте и в тази смес сипете ябълките на малки порции. Разбърквайте, за да могат ябълките да поемат захарта, канелата и брашното.

5. Затоплете фурната на 190 градуса. Разделете тестото на две топки и от тях разточете една по-голяма и една по-малка кора. Разстелете първата върху намазана с масло тавичка, така че краищата й да излизат малко извън нея.

6. Разпределете ябълките равномерно върху кората. Покрийте ги с втората, завийте краищата. Надупчете с вилица повърхността и намажете с белтък. Поръсете със захар. Печете ябълковия сладкиш 45 минути. Сервирайте всяко парче с лъжица бита сметана.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст