Начална страница | Кухня | КАКВО ДА ХАПНЕМ ЗА ВЕЧЕРЯ?

КАКВО ДА ХАПНЕМ ЗА ВЕЧЕРЯ?

image

Чесново мезе…

Продукти за 4 порции: 250 г чесън, 250 мл винен оцет, 25 г захар, 1/2 ч. л. сол, 1 дафинов лист, 2 ч. л. кориандър на зърна, 2 ч. л. синапено семе, 5 зърна черен пипер, по 1/2 ч. л. изсушени мащерка, розмарин и естрагон, 2 с. л. олио.

Приготвяне: Обелете чесъна. Сложете го в тенджера и го залейте с250 мл вода и оцета. Добавете захарта, солта, дафиновия лист, ко-риандъра, черния пипер, мащерката, розмарина, синапеното семе и естрагона. Кипнете и варете 3 мин. на силен огън. Похлупете съда и го свалете от огъня. Оставете чесъна да отлежи 8 часа. Кипнете го пак и го варете 3 мин. на умерен огън. Махнете съда от котлона. След като чесънът и мари-натата изстинат, ги пресилете в стъклен съд. Залейте ги с олиото и ги оставете в хладилника за 10-12 часа.

Лучена супа

Продукти за 4 порции: 2 глави лук, 4 с. л. олио, 1 с. л. брашно, 1 л телешки бульон от кубче, 40 мл коняк, 4 тънки филии бял хляб, 80 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Приготвяне: Обелете лука. Настържете го на едро. В тенджера сгорещете олиото. Добавете лука и го гответе 15 мин. на слаб огън. Поръсете с брашното и разбъркайте. Залейте с горещия бульон и наръсете с черен пипер и сол. Като кипне сместа, гответе 15 мин. на слаб огън. Към края налейте коняка. Покрийте хляба с кашкавала. Сложете го да се изпече, докато се зачерви. Разлейте супата по чиниите. Във всяка сложете по една филия.

Спаначна запеканка

Продукти за 4 порции: 600 г картофи, 500 г спанак, 2 глави лук, 5 с. л. олио, 400 г кайма смес, 150 г кашкавал, 1 яйце, 1 с. л. къри на прах, 50 г настъргано пармиджано, щипка индийско орехче, черен пипер, сол.

Приготвяне: Измийте картофите. Сварете ги необелени за20 мин. Почистете спанака и го измийте. Обелете лука и го нарежете на ситно. В тиган сгорещете 2 с. л. олио и изпържете в него половината лук до прозрачност. Добавете спанака, похлупете съда и задушавайте 5 мин. Подправете с индийското орехче, черен пипер и сол на вкус. Изсипете съдържанието на тигана в гевгир и го отцедете. Сгорещете фурната до 200 градуса. Оформете кашкавала на кубчета. Разбъркайте каймата с останалия лук, кашкавала и яйцето. Подправете с черен пипер и сол. Обелете картофите и ги оформете на кубчета. В тиган сгорещете останалото олио и изпържете в него кърито за 1 мин. Добавете го към картофите. Намажете с мазнина огнеупорна форма за печене. Наредете в нея на пластове картофи, спанака и каймата. Подправете леко с черен пипер и сол. Отгоре поръсете с пармиджаното. Печете ястието 35 мин.

Пикантни стекове

Продукти за 4 порции: 4 телешки стека по 200 г, 80 г масло, 50 г сирене рокфюр, 1 с. л. коняк, 3 с. л. бяло вино, 200 мл сметана, черен пипер, сол.

Приготвяне: Измийте месото и го подсушете. Размачкайте рокфора с 50 г размекнато масло. Поръсете обилно с черен пипер и добавете коняка. Разбъркайте сместа добре. Посолете стековете. В тиган разтопете останалото масло. Изпържете в него телешкото от двете страни за по 1 -2 мин. Извадете го и го дръжте на топло. Налейте виното в тигана. Оставете го да по-изври. Добавете сметаната и разбъркайте. Свалете съда от котлона. Наредете стековете в намаслена тава. Залейте ги със сметановата смес. Сложете ги да се запекат за 7-8 мин. във фурна, сгорещена до 220 градуса. Извадете ги и отгоре разстелете сместа с рокфора. Върнете ги да се пекат, докато сиренето се разтопи.

Зеленчуци на фурна

Продукти за 4 порции: 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 3 с. л. олио, 1 ч. л. сладък червен пипер, 2 с. л. доматено пюре, 500 г стерилизиран зелен боб, 5-6 стръка магданоз, 4 картофа, 4 домата (от консерва), 200 мл зеленчуков бульон, 100 г настърган кашкавал, сол.

Приготвяне: Обелете лука и чесъна. Кромида нарежете на кръгчета, скилидките пресовайте. Отцедете зеления боб. Накълцайте на ситно измития магданоз. В тиган сгорещете олиото. Изпържете на слаб огън лука и чесъна за 8-10 мин. Наръсете с червения пипер и пържете 1 мин., като разбърквате. Прибавете доматеното пюре, зеления боб и магданоза. След 5 мин. свалете сместа от котлона. Пресилете я в съд за печене. Нарежете на кръгчета почистените и измити картофи. Сварете ги в подсолена вода за 6-7 мин. Нарежете доматите на парчета. Наредете картофите върху боба, а върху тях - доматите. Посолете и запейте всичко с бульона. Печете ястието 35 мин. в сгорещена до 220 градуса фурна. Поръсете с кашкавала и печете още 10 мин., докато стане златист.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст