Начална страница | Кухня | ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА НИКУЛДЕН

ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА НИКУЛДЕН

image

Пълнен шаран по русенски…

Шарана се ръси отвън и отвътре със сол и черен пипер. Според големината му се запържва до златисто лук с едро скълцани орехи. Накрая се добавят червен и черен пипер, сол, девесил или магданоз. По желание да се запържат с лука .се слагат моркови, стафиди, лют червен пипер и малко доматено пюре. Пълни се шаранът, зашива се с конец, слага се в тава, на дъното на която са сложени лозови пръчки, налива се вода и се пече в умерена фурна повече от час.

Никулденски шаран в тесто

Необходими продукти: 1 средно голям шаран, 4 глави лук, 250 г орехи, 250 г бели стафиди, 1 ч.ч. бял ром, черен пипер,  девесил

За тестото: 2-3 ч.ч. брашно, 30 г мая, 1 ч.ч. топла вода, сол на вкус, щипка захар

Начин на приготвяне: Почистете и очистете шарана, катоизрязвате опашката, главата и перките. Задушете лука на шайби, прибавете счуканите орехи, накиснатите в рома стафиди. Добавете черен пипер и девесил. След като изстине плънката, напълнете шарана и го облечете в тестото. Готовото тесто се разделя на две части, едната отдолу, а другата отгоре. Оформят се люспи с помощта на супена лъжица.

Майсторлъкът идва с умението и фантазията на домакинята.

Чеснино за риба

Продукти: 1 глава чесън, 10 орехови ядки, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. оцет, 1 филия хляб, сол на вкус

Начин на приготвяне: Счуквате орехите в хаванче и чесъна със солта, към тях добавяте оцета, олиото и меката част на хляба, предварително накисната в прясно мляко. Пюрират се до хомогенна смес.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст