Начална страница | Кухня | МЕДЕНКИТЕ - СЛАДЪК СИМВОЛ НА ПРАЗНИЦИТЕ

МЕДЕНКИТЕ - СЛАДЪК СИМВОЛ НА ПРАЗНИЦИТЕ

image

Основна рецепта за меденки…

Продукти (достатъчни са за трите модела меденки): 200 г захар, 750 г мед, 100 г свинска мас, 1 голяма щипка сол, 1,150 кг брашно, 225 г бадеми, 1 щипка кардамон, 3 ч. лъжички канела, 2 яйца, 3 ч. лъжички вода, 20 г амонячна сода; и още хартия за печене и хартия за скицира-не (рисувателна хартия).

Приготвяне: Захарта,медът, маста и солта се загряват в дълбок тиган при непрекъснато бъркане, след което се оставят да се охладят.

Брашното и подправките се смесват и се поставят в купа, като в средата се оформя кладенче. В него се изсипват охладената медена смес и разбитите яйца, както и амонячната сода. Най-напред се разбърква с лъжица, като се загребва брашното от краищата. После се меси тестото отвън навътре. Месенето продължава върху дъска, докато се оформи хубаво тесто, което се оставя да почива 1/2 час. Върху кухненска дъска, поръсена с брашно, тестото се разточва на кора с дебелина 5 мм. Кората се поръсва с брашно, върху нея се подреждат формичките, скицирани върху хартията, и се изрязват с остър кухненски нож. Дъното на тавата се покрива с хартия за печене и върху нея се нареждат не много на гъсто изрязаните тестени парчета. Пекат се в предварително загрята фурна до 180 градуса в продължение наоколо 15 мин. Охлаждат се върху кухненска решетка, поставени в легнало положение.

Меденки - купа

Размери: на купата - диаметър около 20 см и височина 7 см.

Продукти (освен тези за тестото) за глазура и слепване: 1 ч. чаша пудра захар, 1 белтък, сокът от 1/2 лимон; за украса: 4 различни по цвят дражета и пъстри захарни пръчици; и още: стиропорна плоскост и дървени шишчета.

Приготвяне: Тестото се приготвя и се пече, както е описано в основната рецепта. От тестото с помощта на из-рязани от рисувателната хартия шаблони се изрязват: дъното -шестоъгълник със страна 8 см, а за стената се оформят 6 парчета с основа 8 см, височина около 7 см (за формата и останалите размери се ориентирайте по снимката). С нож се изрязват по права линия страните на шестоъгълника (дъното) и на 6-те парчета страничните и долните ръбове. За глазурата се разбиват белтъкът и лимоновият сок с най-високата скорост на миксера и при постепенно разбъркване се добавя толкова пудра захар, че да се получи гъста маса. Дъното се поставя върху стиропорната плоскост. 6-те парчета на стената се намазват със захарната глазура по долните и страничните ръбове и се поставят отстрани на дъното, като се подпират с дървените шишчета чрез забождане в стиропорната плоскост. За по-здраво слепване глазурата се поставя от двете страни. След втвърдяването шишчетата се отстраняват. По страничните ръбове се залепват с глазура разноцветни дражета, а по ръбовете на дъното - пъстроцветни захарни пръчици.

Меденки - шейна

Размери: около 25 см ширина и 13 см височина.

Продукти (освен тези за тестото): за глазура и за слепване: 1 ч. чаша пудра захар, 1 белтък, сокът от 1/2 лимон; за украса: разноцветни захарни дражета и захарни фигурки; освен това: 50 см шнурче с диаметър 3 мм, стиропорна плоскост и дървени шишчета.

Приготвяне: Тестото се приготвя и пече, както е описано в основната рецепта. От тестото с помощта на изрязани от рисувателната хартия шаблони се изрязват 2 стени с размери около 25 сМ ширина и 13 см височина (за формата и останалите размери се ориентирайте по снимката), дъно 17 х 10 см, предна част с размери 13 х 10 см и задна стена 10 х 10 см. С остър нож се изрязват по права линия ръбовете, които ще се съединяват. За глазурата се разбиват белтъкът и лимоновият сок с най-високата скорост на миксера и при постепенно разбъркване се добавя толкова пудра захар, че да се получи гъста маса. Дъното се поставя върху стиропорната плоскост, околните ръбове се намазват с глазура и се подреждат стените. Подпират се със забодените в стиропора дървени шишчета, като предварително предните и задните стени са намазани по страничните и долните ръбове с глазура. Всички горни ръбове се украсяват с бяла глазура-сняг. За по-здраво слепване се поставя глазура от двете страни. След втвърдяването шишчетата се отстраняват. Залепват се разноцветните захарни дражета и захарни фигурки с глазура. В средата на предната част на дъното се пробива отвор с помощта на остър нож, през който се прекарва сгънатото на две шнурче, като двата му края се пъхат отвън навътре през отвора и от вътрешната страна се завързват на възел.

Меденки - човечета

Размери: височина около 14 см.

Продукти (освен тези за тестото): за украса: обелени и разполовени бадеми, зърна каранфил и пръчици канела; освен това: парчета пъстри ленти, тънки златни шнурчета и по-дебело ютено иликонопено въженце, рисувателна хартия или формичка-човече за сладки.

Приготвяне: Тестото се приготвя по основната рецепта. Човечетата се изрязват с формичката или с шаблон от рисувателната хартия (като за модел служат дадените на снимката).

За целта се използва остър кухненски нож. Върху коремчето се притискат 2 парчета от бадем, за очи - 2 зърна карамфил, а за носле -1 зърно; устата оформете от малка пръчица канела. Слагат да се пекат. В още топлите фигурки се пробиват дупчици за окачване и се оставят да се охлаждат върху кухненска решетка. Остатъците от пъстри ленти се завързват около човечетата като колани или шал-чета. През отворите се прекарват 20 см дълги златни тънки шнурчета, които се завързват - ще служат за окачване. Предварително завързаните към главата 8-12 см дълги парчета от дебелото ютено въженце се разсукват и от тях се оформя косата.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст