Начална страница | Кухня | КАКВО ДА СЛОЖИМ НА МАСАТА ЗА НИКУЛДЕН

КАКВО ДА СЛОЖИМ НА МАСАТА ЗА НИКУЛДЕН

image

Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден…

и гостите се гощават с обредни колаци, наречени „Богов хляб”, роговица” „Никулденски кравай”, „Светец”. Най-възрастният член на семейството прикадява ястията за здраве.

Ритуалното ястие за празника е шаран, пълнен с орехи или рибник. Той и хлябовете задължително се изяждат на семейната вечеря.

Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Други традиционни ястия са варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Никулденски шаран

Продукти: 1 шаран, 200 г смлени орехи, 400 мл доматен сок, 100 мл олио, 50 г стафиди, 1 морков, 2 глави лук, 50 мл бяло вино, сол, мащерка, девесил, щипка червен пипер.

Приготовление: В тиган задушете орехите, нарязания лук, моркова - настърган на ренде, 3 с. л. от доматения сос, бялото вино, сол, подправки, стафиди и червения пипер. Добавете 50 мл олио и 100 мл вода. След 15 минути сместа е готова. С дървена лъжица напълнете шарана, предварително почистен и измит. Когато е готов, зашивате с конец, за да не излезе плънката. В тава за печене слагате доматениясос и върху него напълнения шаран. Поливате го с останалата мазнина и 250 мл вода. Печете в умерено загрята фурна на 200 градуса около 60 минути. Сервирайте рибника нарязан на напречни парчета с дебелина 1 см със соса.

Манастирски зрял боб

Продукти: 200 г боб, 1 глава лук, 1 суха червена чушка, 2 скилидки чесън, щипка сол и червен пипер, 3 домата или 200 мл доматен сок, 1 морков, 1 целина, джоджен.

Приготовление: Отцедете накиснатия предварително боб и го варете в 700 мл вода. Добавете нарязания лук, чушката, обелените и нарязани целина и морков. Сложете скилидките чесън. След 50 минути овкусете сдоматения сок или настърганите домати, със солта и пипера. Супата се вари на тих огън още 30 минути. Накрая поръсете със сух джоджен. Можете да надробите сухар.

Боб яхния със зеленчуци

Продукти: 200 г зрял боб, 1 морков, 1 глава лук, 1 домат, 1 люто чушле, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. червен пипер, 7 листа джоджен, 50 мл олио.

Приготовление: Накисвате боба от вечерта. Преди готвене налейте вода и сложете в пръстен гювеч. Добавете нарязаните зеленчуци - домат, лук и морков. Налейте вода около 5 пръста над бобените зърна. Овкусете със сол и олио. Похлупете гювеча и гответе около час във фурна на' 220 градуса. След това отхлупете и поръсете с червен пипер и нарязан джоджен. Пуснете лютото чушле. Манджата сложете във фурната за още 15 минути.

Спаначник

Продукти: 400 г точени кори за баница, 300 г пресен спанак, 400 г извара, 1 връзка пресен лук, 100 г смлени орехи, 200. мл олио, сол, мащерка.

Приготовление: Нарязвате измития спанак и лука. Сгорещете 70 мл от олиото и добавете сол, спанака, изварата, лука, смлените орехи. Запържете 10 минути. Плънката поръсете с мащерка и разбъркайте. Намажете тавичката за печене с олио и сложете първата кора. Отгоре капнете олио и поръсете с плънката. Повтаряте процедурата, докато имаплънка. Отгоре завършете с две кори. Неопечсната баница срежете на парчета и по прорезите налейте сгорещено олио. Печете спаначника 30 мин. на 200 градуса.

Тиква с печени орехи

Продукти: 500 г тиква, 200 г синьо сирене, 400 г орехи, сол.

Приготовление: Нарежете тиквата на парчета и я сложете да ври на слаб огън 40 минути. После я печете в тавичка, полята със сока, на умерена фурна 40 минути. Нарежете сиренето на тънко. Орехите поръсете със сол. Полейте ги 2 с. л. вода и ги запечете в тиган за 5 минути. Всяко парче тиква поднесете с парченца синьо сирене и печени орехи.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст