Начална страница | Кухня | ГОЗБИТЕ НА МАМА - ЛЮБИМИ НА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО

ГОЗБИТЕ НА МАМА - ЛЮБИМИ НА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО

image

Гюведже с патладжани и гъби…

Продукти: 1 патладжан, 1 глава лук, 200 г гъби, 150 мл сметана, 1 кубче гъбен бульон, 1 с. л. майонеза, 100 г кашкавал, сол, черен пипер, подправки, 1 ч. л. горчица.

Приготвяне: Нарежете патладжана на филийки.Поръсете го със сол и го отцедете след 30 минути. Запържете ситно нарязания лук. Добавете нарязаните на дребно патладжан и гъби. Добавете гъбения бульон и полейте със сметаната, която предварително сте смесили с майонезата. Овкусете с черен пипер и подправки.

Задушете за 10 минути, докато сметаната се сгъсти. Разпределете сместа в гюведжета и поръсете с настърган кашкавал.

Празничен зелник

Продукти: 9 яйца, 750 г брашно, 5 стръка праз лук, 400 г сирене, 500 г кисело мляко, 1/2 пакетче масло, сол, 1 чаша хладка вода, 1 чаша олио, 150 г сирене.

Приготвяне: Замесва се меко тесто, разделя се на 8 топчета и се разточват малки кори с диаметър 20 см. Намазват се с олио и се слепват две по две. После се разточват на големи кори и се разстилат да изсъхнат малко.

Докато изсъхнат корите, се прави зелената плънка. Лукът се нарязва и се задушава на слаб огън с малко вода. След 5 мин. се изцежда водата, добавят се 5 яйца, киселото мляко, 250 г натрошено сирене, 2 суп. лъжици брашно и 1/2 пакет масло.

Върху тавата се редят 3кори, като между тях се ръси олио. В средата се изсипва плънката и всичко се покрива с последната кора. Върху краищата на корите, които излизат от тавата, се ръси с олио и с по-специална плънка, която се изготвя по следния начин: смесват се 2 яйца със 150 г сирене. Корите се завиват по края на тавата. Намазва се целият зелник с олио, а върху зелената плънка и с 3 лъжици кисело мляко.

Вкусна лютеница

Продукти: 1 кг домати, 1 кг червени чушки, 150 мл олио, 1 ч. л. захар, сол, магданоз.

Приготвяне: Изпечете и обелете чушките. Почистете дръжките и семките. Бланширайте доматите във вряща вода за 5 минути. Залей; те ги със студена вода и ги обелете. В голяма тенджерасложете смлените домати. Варете ги до сгъстяване. Добавете смлените чушки, олиото, захарта и сол на вкус. Запържете лютеницата, като разбърквате непрекъснато. Накрая добавете ситно нарязания магданоз.

Лютеницата може да се консервира, като се налее топла в буркани и се стерилизира за 5 минути. За пикантност добавете люта чушка.

Спагети с пилешко месо

Продукти: 350 г спагети, 200 г пилешки гърди, 200 г шунка, 150 г грах, 60 г масло, 100 г кашкавал, 350 мл бульон, олио, 400 г домати, сол.

Приготвяне: Запържвате пилешките гърди в тенджера с 20 г масло. В друга тенджера разбърквате граха и маслото. В трети съд в подсолена вода сварявате спагети-те.Прецеждате ги и ги подреждате в тавичка.Заливате ги с бульона и добавяте бучица масло. Отгоре поръсвате с шепа настърган кашкавал и разбърквате..добре. Прехвърляте спагетите в широка съдинка и ги гарнирате със запържените филийки, пилешките гърди, шунката,граха и резенчетата домати. Цялото ястие поръсвате с кашкавал и печете около 5 минути в силна фурна. Когато кашкавалът придобие златист цвят, изваждате от фурната и сервирате.

Салца от зелени домати

Продукти: 4 зелени домата, зехтин, сол, черен пипер, чесън, копър.

Приготвяне: Опечетедоматите във фурна, докато омекнат и кожичката им се отдели и набръчка. Обелете ги и ги смачкайте с вилица. Добавете счукания чесън, нарязан на ситно копър. Овкусете със зехтин, сол и черен пипер.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст