Начална страница | Кухня | ТРАПЕЗА ПО РЕЦЕПТИ НА ОПИТНИ ДОМАКИНИ

ТРАПЕЗА ПО РЕЦЕПТИ НА ОПИТНИ ДОМАКИНИ

image

Предястие „Снежен човек“…

Продукти: 300 г овче сирене, 1/2 пакетче масло, 1 пакетче сирене "Крема", 1 кофичка заквасена сметана, 1 морков, 1 домат, 1 лимон, черен пипер, сол.

Приготвяне: Сиренето се изкисва предварително за 3-4 часа и се изцежда. Към него се прибавят размекнатото масло, сиренето "Крема" и 2 суп. лъжици сметана. Смачква се и се меси като пластилин. Оформят се една по-голяма и една по-малка топка съответно за тялото и главата на снежния човек (броят на човеците е по желание). Украсява се със зрънца черен пипер за очи и копчета, парченце домат за уста, морков за нос и шапчица от домат или лимон. За метла може да се използват клечици за зъби.

Снежният човек се сервира в чинийка, а около него се сипва сметана като сняг.

Салата "Новогодишен часовник"

Продукти: 1 кг картофи, 3 яйца, 3-4 кисели краставички, 1 червена чушка, шепа сварен грах, маслини, 1 майонеза, сол.

Приготвяне: Картофите се сваряват, обелват и смачкват. Прибавят се твърдо сварените и нарязани (настъргани) яйца, ситно накълцаните кисели краставички, майонезата и сол на вкус. Сместа се разбърква добре, изсипва се в тортена чиния и се украсява като часовник - маслини за цифрите, чушка за стрелките и грах за рамка.

Мезе със сушена риба

Продукти: 100 г чирози (сушена скумрия или друга сушена и изкисната в оцет риба), 150 г шунка, 250 г картофи, 100 г мариновани гъби, 100 г кисели краставички, 100 г орехови ядки, 150 г сирене "Ементал" (или сух кашкавал), 250 г майонеза, лимон, магданоз, черен пипер.

Приготвяне: Картофите се сваряват и заедно с шунката, рибата, гъбите, краставичките и сиренето се нарязват на малки кубчета. Разбъркват се леко и се прибавят счуканите орехи, майонезата, подправена с лимоновия сок, и черният пипер. Салатата се разбърква още един път, украсява се с магданоз и се поднася в отделни чинийки или.в коктейлни чаши за мезе към водка или ракия..

Желирана бяла риба

Продукти: 1 бяла риба, 2 моркова, 3 яйца, 5-6 маслини, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, целина, 1 суп. лъжица оцет, 30 г желатин, магданоз.

Приготвяне: Бялата риба се сварява в бульон от вода, морков, целина, дафинов лист, черен пипер и оцет. Оставя се да изстине в него и след това се изцежда. Слага се в елипсовидно плато и се залива с разтопено желе, получено от 150 мл прецеден рибен бульон и половината желатин. Друга част от рибния бульон се смесва с останалия желатин и след като замръзне, се нарязва на кубчета. Те се нареждат около желираната риба, украсена с маслини и магданоз. От твърдо сварените яйца се правят "лилии", като се разполовят с къдрав нож и се слагат върху кубчетата желе.

Пуйка по гръцки

Продукти: 1 пуйка (3-4 кг), 1 кг кестени, по 250 г телешко и свинско обезкостено месо, 100 г сланина, 3-4 печурки, 2-3 скилидки чесън, маргарин, черен пипер, сол.

Приготвяне: Пуйката се почиства и измива. Дробчетата й се смилат заедно с парчетата телешко, свинско и сланината. Кестените се сваряват, обелват и също се прекарват през машинката за мелене. Всички "кайми" се разбъркват, прибавят се ситно нарязаните печурки и сместа се подправя със счуканите скилидки чесън, черен пипер и сол. Пълнежът се разджурква с миксер (може и на ръка) и с него се пълни пуйката. Отворът се зашива, цялата птица се намазва с маргарин и се поръсва с черен пипер и сол. Поставя се в тавичка с малко вода и се пъха във фурната. Ако има останал пълнеж, се слага в съда. По време на печенето пуйката се облива от време на време със соса от тавата.

Панирани свински пръчици

Продукти: 300 г обезкостено свинско месо, 1 ч. чаша вино, 1 яйце, галета, лимонов сок, пикантина, олио (свинска мас), ким, черен пипер, сол.

Приготвяне: Месото се начуква, нарязва се на пръчици и се слага за 2 часа в марината от вино, ким, черен пипер и сол. След това пръчиците се овалват в галета, яйце и пак в галета и се пържат в сгорещена мазнина. При сервиране се поръсват с пикантина и лимонов сок.

Пикантна "магия"

Продукти: 1 кг свинско месо, 3-4 картофа, 2 глави червен лук, 2 ч. чаши бяло вино, 4 скилидки чесън, 1 суп. лъжица пикантина, 2 суп. лъжици сметана, олио, 1 ч. лъжичка соев сос, черен пипер, сол.

Приготвяне: Обезкостеното месо се начуква, нарязва на парчета и оставя за 3-4 часа в марината от 1 ч. чаша вино, сметаната, счукания чесън, соевия сос и черен пипер. Нарязват се картофите и червеният лук на филии. В тава се редят месо, картофи, лук и се заливат с маринатата, 1/ 2 ч. чаша олио, 1 ч. чаша вино, 1/4 ч.чаша вода и се оставя на слаба фурна. При сервиране се поръсва с пикантина.

Венец с късмети

Продукти: 1 кг козуначено тесто (може и готово, купено от фурна), 100 г стафиди, 50 г орехи, 1 яйце, захарни пръчици, дрянови пъпки за късмети, домакинско фолио.

Приготвяне: Тестото се разделя на 3 топки и всяка се разточва на дълга лента. Поръсват се със стафиди, счукани орехи и се усукват. От лентите се сплита плитка, намазва се с жълтък, поставя се в кръгла намаслена тавичка, като се завива на венец. На различни места се мушкат в тестото късмети от дрянови пъпки, увити във фолио, и се пече на умерена фурна. Готовият венец се украсява с разбит с пудра захар белтък, шприцован във формата на снежинки и звездички. Те се поръсват със захарните пръчици. Венецът се поднася в средата на празничната трапеза, със запалена свещ в центъра му. Нарязва се на парчета според броя на присъстващите плюс едно за къщата.

Втори вариант на венец е да се омеси солен с плънка от сирене, извара, ким и яйца.

Свинско по шопски

Продукти: 1 кг обезкостено свинско от бута, 2-3 глави лук, по 3-4 пиперки и зелени домати от туршия, царевично (пшенично брашно), свинска мас, червен пипер, сол.

Приготвяне: Месото се нарязва на хапки, поставя се в пръстено гърне или в съд сдебели стени, поръсва се с червен пипер и се посолява. Отгоре се изсипва накълцаният лук и малко вода. Съдът се захлупва плътно с капак и се оставя на умерен огън, докато месото поомекне. Отделно се запържват в мазнината зелените домати, нарязани на парченца, и пиперките, почистени от семето и нарязани на ивички. Поръсват се с брашно и се разбъркват, докато то се позапържи, заливат се с малко сос от месото и се прибавят в гърнето. Отново се захлупва и задушаването продължава на тих огън до пълното омеква-не на свинските хапки.

Сладки триъгълничета със смокини

Продуктиза тестото:250 г брашно, 1 яйце, 60 г масло (маргарин), 50 г захар, 50 мл прясно мляко, 1 ч. лъжичка бакпулвер, настърганата кора на 1/2 лимон, щипка сол и мазнина за формата; допълнително към тестото: 150 г сушени смокини, 100 мл уиски; за украса: 100 г тъмен шоколад, 50 г бял шоколад.

Приготвяне: Смокините се нарязват и накисват за 30 мин в уискито. Изваждат се, изцеждат се и се оставят да се поизсушат. Продуктите за тестото се разбъркват и се прибавят парченцата смокини. Изсипва се в намаслена тавичка, заглажда се с нож и се пече на умерена фурна 25-30 мин. Топлият блат се напръсква с уискито и се оставя да изстине. Нарязва се на триъгълничета и се украсява с разтопените два вида шоколад като мраморна мозайка.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст