Начална страница | Кухня | ОЩЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРАЗНИЧНОТО МЕНЮ

ОЩЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРАЗНИЧНОТО МЕНЮ

image

Карамелизирани бутчета…

Продукти за 4 порции: 2 с. л. захар, 4 пилешки бутчета, млян черен пипер, щипка къри, 2 глави чесън, 1 кг картофи, 1/3 ч. ч. олио, 2/3 ч.ч. пилешки бульон.

Карамелизирането е процес, който се извършва със захарите в храните при висока температура.

В резултат на тяхното дехидратиране храната променя както цвета си- в различни нюанси на златистото и кафеникавото, така и вкуса си.

Различните захари започват да се карамелизират при различни температури - фруктозата, която се съдържа и в меда - при 110 градуса, а захарозата (захарта)- при 160. Затова при карамелизирането с мед крайният цвят на храната е по-тъмен в сравнение с този на карамелизирането със захар, защото процесът е започнал по-рано и следователно е продължил по-дълго.

1. Захарта и 2 с. л. вода се сипват на дъното на тенджера под налягане. Загрява се 1-2 минути, докато захарта се разтвори и получената течност придобие светлокафяв цвят (карамелизиране).

2. Нареждат се овкусените с  подправките бутчета и се поръсват с едро нарязания чесън.

3. Прибавят се нарязаните на едри я парчета картофи. Поръсват се с още сол и къри.

4. Продуктите се заливат с бульо на или с топла вода, както и с олиото.

5. Ястието се вари 20 минути,след като клапанът на тенджерата засвири.

Рулца на фурна със зеленчукови жулиени

За 4 порции: 70 г среда от пресен хляб, 2 с. л. мляко, 250 г мек колбас, 1 скилидка чесън, 1 стрък магданоз, сол на вкус, 400 г картофи, 500 г пуешко филе, 1 стрък целина, 5-6 листа салвия, 1 стръкче розмарин, 5 ч. л. зехтин

1. Хлябът се наронва и накисва в млякото. Отцежда се и в купичка, хубаво се обърква със ситно нарязания колбас, смления чесън, солта и ситно нарязания магданоз.

2. Картофите се обелват, изми-. ват, нарязват и бланшират за 2 минути в тенджера с вряла вода. Отцеждат се.

З. Пуешкото се нарязва на резени, които се начукват и намазват с приготвената смес.

4. Морковът се настъргва, целината се измива и подсушава и зеленчуците се нарязват на жулиени, малко по-дълги от резените месо. Слагат се по няколко от тях върху плънката.

5. Резените месо се увиват на рулце. Завързват се с кухненски канап и се слагат в тавичка с картофите, салвията, розмарина, солта и пипера.

6. Поливат се със зехтина и ястието се пече във фурна на 180 градуса до готовност.

Гевреци за сурвакари

Продукти за 10 броя: 20 г мая, 300 мл хладка вода, 1 с. л. захар, 1 ч. л. сол, брашно за меко тесто, 1 с. л. сусам за наръсване

От изброените продукти се з: меко тесто и се оставя да си и отпусне. Реже се на топки, прави се дупка В средата на всяка и се оформят гевречетата. Слага се да заври вода в тенджера с малко захар. Потапят се гевреците, и се държат, докато изплуват. Вадят се, изцеждат се от водата и се пекат В намаслена тавичка, като преди това се поръсват със сусам.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст