Начална страница | Кухня | 2019-а - ДА Е МИРНА И БЛАГОДАТНА!

2019-а - ДА Е МИРНА И БЛАГОДАТНА!

image

Пуйка с мед и лимон...

Необходими продукти: 1 пуйка около 4,5 кг, 100 г масло, 3 с.л. мед, 2 с.л. лимонов сок, половин чаена лъжичка червен пипер

Приготвяне: почистете и измийте птицата. Подсушете я добре и вържете краката с конец. Посолете и сложете в тава с предварително разтопеното масло. Покрийте с фолио и печете около 3 ч. и 45 мин., като от време на време отваряте фолиото и поливате със соса. Разтворете меда в лимоновия сок и добавете червен пипер. С гъстата смес намажете хубаво пуйката и върнете във фурната за още около 30 минути, докато кожата на птицата стане златиста и хрупкава. Проверявате дали е готова, като с остър нож пробождате най-тлъстата част на бутчето. Ако изтича светъл сок, птицата е готова. Сервирайте с гарнитура от запечени в масло картофи, наръсени обилно с черен пипер.

Книжен кебап

Продукти за 1 порция: 150 г свинско месо, 15 г масло, 2 връзки пресен лук, 2 люти чушлета, 1/2 връзка магданоз, 1/2 връзка джоджен,  по щипка черен и червен пипер, бульон, сол на вкус.

1. Месото се нарязва на I. малки парченца. Запържва се в маслото.

2. Когато почервенее, се ш прибавят нарязаните на дребно лук, магданоз, джоджен и целите чушлета.

3. Сместа се задушава и се поръсва със сол, червен и черен пипер.

4. Увива се в пергаментова хартия като пакет. Хартията се намазва с масло и „пакетът“ се поставя в намазана с масло тавичка.

5. Залива се с малко бульон и се пече във фурна.

Рулца от свинско месо със сос

Продукти за 2 порции: 500 г свинско филе, 100 г кашкавал, 1 глава кромид, 2 червени чушки, 70 мл олио,

За соса:1 кубче зеленчуков бульон,  4 с. л. доматено пюре, 1 глава кромид, 1 к. л. сух босилек, сол на вкус, 30 мл олио

1. филето се нарязва на парчета ш с дебелина 7-8 мм. Те се посоля-ват и начукват.

2. Чушките и лукът се нарязват » и запържват в сгорещено олио. След като изстинат, се смесват с настъргания кашкавала.

3. Върху всяко парче месо се ш слага по 1 с. л. от плънката и се завива руло. Рулата се закрепват с клечки за зъби и се изпържват от всички страни.

4. Подреждат се в йенска тенджера и се заливат със сос, приготвен от запържения лук, доматеното пюре, 500 мл вода, кубчето бульон и подправките. Запичат се около 30 минути във фурната.

Свинската плешка е подходяща за рула, защото в нея чистото месо е примесено с малък процент мазнина и има сравнително малко сухожилия. Тъй като в нея има само две кости - плоска лопатка и дълга раменна кост, обезкостяването става лесно. В обезкостената плешка се правят два успоредни разреза, без да се стига до края, чрез които месото се разтваря - една трета от него се разгъва наляво, а другата една трета надясно. Така се получава правоъгълно парче, подходящо за завиване на руло.

Празнична „пица“ с пушени гърди

Продукти за 4 порции: 100 г бял хляб, 4 глави кромид, 600 г мляно месо (свинско и говеждо), 5 яйца, 1 ч. л. горчица, сол на вкус, млян черен пипер на вкус, щипка захар, 3 с. л. зехтин, 200 г консервирани домати, 4 резена пушени свински гърди

1. Фурната се загрява до 175 градуса. Хлябът се накисва във вода.

2. Кромидът се обелва. Една . глава от него се настъргва, втората се нарязва на кубчета, а останалите две - на колелца.

3. Хлябът се отцежда и се смесва с каймата, 1 яйце, горчицата и настърганият кромид. Сместа се подправя със сол и пипер.

4. Оформя се една голяма или четири по-малки питки, които се разстилат тънко в тавичка, покрита с хартия за печене. Основата за „пицата“ се изпича във фурната за 25 минути.

5. Кромидът на колелца се изпържва в олиото и се изважда от тигана. На негово място се слага кромидът на кубчета и се наръсва с мъничко захар. Прибавят се обелените и нарязани домати и се задушават на тих огън 8 минути. Сосът се поръсва със сол и пипер.

6. Готовата основа се изважда от фурната, равномерно се полива със соса, наръсва се с кромида на колелца и с помощта на лъжица в средата се правят вдлъбнатини. Във всяка се счупва по 1 яйце. Връща се във фурната и се запича за 15 минути.

7. Свинските гърди се нарязват . на ивици, запържват се в тиган и се сервират върху пицата.

Печен свински врат в зеле

Продукти за 6 порции: 1 кг свински врат, 6 големи листа зеле, 150 г прошуто на резени,  80 г маслини без костилки, 1/2 ч. ч. бяло вино, 1 стръкче розмарин, зехтин, сол на вкус, млян черен пипер

1. Премахва се дебелата централна жилка на листата зеле и те се попарват във вряща подсолена вода за 1 минута. Изцеждат се и се подсушават.

2. Върху дъска листата се разтварят и се покриват с резените прошуто. Отгоре се слагат смлените маслини и върху тях - свинският врат. Завива се на стегнато руло и се завързва с канап.

3. Рулото се слага в тава и . се полива със зехтина и виното. Поръсва се червен пипер и се добавя розмаринът.

4. Покрива се с фолио и се . пече във фурна на 170 градуса около час и половина, като отвреме навреме се обръща.

Маслинова паста

Маслиновата паста в рецепта придава приятен, леко нагарчащ и пикантен вкус на ястието. Тя може да се обогати с натрошени кедрови ядки, счукан чесън и малко зехтин -така ще се доближи до традиционната средиземноморска тапенада.

Още по-изискан вкус ще постигнете, ако използвате зелени маслини.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст