Начална страница | Кухня | ДЕСЕРТ ЗА МНОГО ГОСТИ - ПИТА С ТИКВА И ЯБЪЛКИ

ДЕСЕРТ ЗА МНОГО ГОСТИ - ПИТА С ТИКВА И ЯБЪЛКИ

image

ЗА 12 ПОРЦИИ…

ПРОДУКТИ:

За тестото: 150 г брашно, 50 г  скълцани орехи или   бадеми, 50 г захар, 1/2 чаена лъжичка канела, 1 щипка сол, 100 г краве масло.

За плънката: 400 г обелена тиква, 400 г възкисели ябълки, 120 г захар, 400 мл бяло сладко Вино, 100 мл портокалов сок, 1/2 чаена лъжичка смлян кардамон, 1 1/2 пакетче за ванилов пудинг, 200 мл бяло вино, 200 мл сметана, 5 г люспи от бадеми, пудра захар.

Брашното, бадемите, захарта, канела-та, солта, маслото и 2 супени лъжици вода се смесват, тестото се завива във фолио и се оставя да се охлажда 30 мин. 2/3 от тестото се разточва на кръг и се поставя в постлана с кора тортена форма за печене.

За приготвяне на плънката: тиквата се настъргва, а ябълките се нарязват на парченца. Сладкото вино се кипва заедно със захарта, портокаловия сок и кардамона. Ябълките и тиквата се задушават 5 мин в тази смес, изцеждат се, а отварата се запазва. Прахът за ваниловия пудинг се смесва с виното, кипва се, сгъстява се и се охлажда. Маслото се разбива и се разбърква с пудинговата смес. 2/3 от тиквата и ябълките се поставят върху тестото, а върху тях се слага пудинговата смес, а най-отгоре - останалите плодове. Питата се пече 60 мин при температура 180 градуса. Десет минути преди да се извади от фурната, се посипва с бадемовите люспи. Накрая питата се охлажда и се поръсва с пудра захар.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст