Начална страница | Кухня | ДА ВДИГНЕМ НАЗДРАВИЦА ЗА ПОВЕЧЕ РАДОСТНИ ДНИ!

ДА ВДИГНЕМ НАЗДРАВИЦА ЗА ПОВЕЧЕ РАДОСТНИ ДНИ!

image

Медена пита…

За да ви върви по мед и масло през новата година, подсладете я с тази медена пита, богато гарнирана с ябълки. Тяхно-то ухание ще изпълни дома ви и в студените зимни дни ще припомни топлото слънце на плодородното лято.

Необходими са ви: 2-2,5 чаши брашно, 200 г краве масло, 1 яйце, 100 г мед, 3 ябълки от по-кисел сорт, 4 с.л. захар, 1 ч.л. канела.

1. Замесете тестото отбрашното, яйцата, меда и 150 г краве масло. За целта добре охладеното масло нарежете на малки кубчета и смесете с брашното иостаналите продукти.

2. Готовото тесто завийте в прозрачно кухненско фолио и го поставете в хладилника за 30 минути.

3. Подгответе ябълките обелете ги, почистете ги от семенната част и ги нарежете на тънки резенчета. Ако няма да приготвяте питата веднага, то напръскайте на-рязаните ябълки с лимонов сок, за да не потъмнеят.

4. Разстелете тестото на дебел пласт в кръгла тава за печене, като издигате и малки бордове по края. Подредете ябълките в концентрични кръгове, така че резените да се застъпват един с друг. Покрийте с тях цялото тесто. Посипете ябълките с пудра захар, наредете отгоре тънки парченца от останалото краве масло и накрая поръсете с канела. Изпечете ябълковата пита във фурната при 170 градуса С за около 30 минути, след което я сложете за 3-5 минути под грила или просто я качете на по-високо и увеличете температурата до 250 градуса С.

Мезе от шунка

Продукти: 17 плочкишунка, 200 мл течна сметана, 200 мл заквасена сметана, 1 щипка настъргано индийско орехче, 2 белтъка, 24 г желатин, 200 г броколи, смлян черен пипер, сол.

Приготвяне: Смелете 9 плочки шунка през ситна решетка или ги нарежете съвсем наситно. Пюрирайте ги заедно с течната сметана. Добавете заквасена-та сметана, индийското орехче, черен пипер и сол на вкус, разбитите със сол белтъци и желатина, подготвен според указанията върху опаковката. Отделно оварете броколите за 5-10 мин.

С останалите пластини шунка тапицирайте продълговата кексова форма с вместимост 1 л, така че краищата им да увисват навън. Насипете половината шунковогаоре. Върху него подредете броколите. Отгоре разстелете останалото пюре. Заравнете, Покрийте с висящите краища на шунката. Поставете в хладилника за 4 часа.

Пълнено пиле със зеленина

Продукти за 6 порции: 1 пиле, сол, млянчерен пипер, червен пипер, 2 лимона, 1 връзка магданоз, 2 скилидки чесън, 100 г бял хляб, 1 са. мед, зеленина за украса.

1Обелете чесъна, 1 скилидка разрежете наполовина по дължина. Измийте пилето, подсушете го, натрийте с чесъна, солта, черния и червения пипери. След това нарежете на дребно останалия чесън.

2. Настържете тънък слой от кората на единия лимон и изцедете сока му. Нарежете хляба на кубчета. Измийте зеленината и я нарежете на едро. Лимоновата кора, хляба и чесъна смелете в блендер.

3. Половината от лимоновия сок смесете с получената маса и напълнете с нёя пилето, зашийте отвора му (или го затворете с клечки за зъби).

Нагрейте фурната на 180°С. Намажете форма за печене с мазнина и в нея сложете пилето с гърдите надолу.

4. Останалия лимонов сок смесете с меда, намажете него гърба на пилето и сложете във фурната за 15 минути. След това обърнете пиле то, намажете го с меда и сока печете още 45 минути.

5. Измийте лимона, подсушете го и нарежете на кръгчета или продълговати парчета.

Измийте зеленината и я подсушете. Готовото пиле пресилете в чиния, украсете го с лимон и зеленина.

Редено свинско с картофи

Продукти за 4 порции:800 г свинско филе (може и пилешко), 6-7 средно големи картофа, 3 зелени чушки, сол, черен пипер, 200 мл сметана, 2 с. л. доматен сос, 150 г кашкавал.

1. Нарежете месото на филийки с дебелина 1 см.

Начукайте ги леко и ги поръсете от двете страни със сол и черен пипер.

2. Измийте и обелете картофите. Нарежете гина тънки колелца. Почистете чушките и ги оформете на тънки кръгчета.

3. Разбъркайте сметаната с доматения сос. Намажете с масло йенска тавичка. Полейте с малко от сметановия сос и намажете дъното и стените на съда. Наредете вертикално месото и картофите, като между тях слагате от чушките.

4. Полейте ястието состаналия сметанов сос.

Настържете на едро ренде кашкавала и поръсете отгоре с него.

5. Сложете ястието да се пече 20 мин. на 200 градуса. Ако кашкавалът започне бързо да се зачервява, покрийте с алуминиево фолио и допечете. Сервирайте ястието със салата от пресни зеленчуци.

Баница с локум

Този десерт никога няма да ви изложи пред приятели

Продукти:3 яйца, 1 с. лъжица захар, 1 пакетче (10-12 г) суха мая, 1/2 кг брашно, 1 кутия обикновен локум, 1/2 чаена чаша нарязани орехи, 1/2 чаена чаша олио

За сиропа: 3-4 ванилии, 1/2 кг захар, 600 мл вода

Начин на приготвяне:Яйцата и захарта се разбъркват, добавя се маята, предварително разтворена в малко хладка вода. Всичко се смесва много добре. Добавя се по малко от брашното и се меси средно меко тесто.

Разделя са на 3 топчета. Точат се 3 кори с дебелина 1-2 мм. Разточва се първата кора, маже се обилно с олио, отгоре се слага втората, отново се маже с олио, след това третата и пак се маже с олио. Накрая се поръсват с предварително на-рязания локум и орехите. Навива се на руло.

След това се реже на парченца, които се слагат в предварително намазнена тава, като се обръщат с отрязаното нагоре като розички. Пече се в умерена фурна.

След като изстине, баницата се залива с горещ сироп - 600 мл вода и 1/2 кг захар и 3-4 ванилии.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст