Начална страница | Кухня | КАК ДА ПРИГОТВИТЕ МАРИНАТА ЗА ТУРШИЯ?

КАК ДА ПРИГОТВИТЕ МАРИНАТА ЗА ТУРШИЯ?

image

Маринатата е сос за консервиране - смес от вода, оцет, захар, сол и различни подправки...

Маринатата е сос за консервиране - смес от вода, оцет, захар, сол и различни подправки.
•    Когато решите да мариновате,
най-напред трябва да подберете здрави зеленчуци и плодове. Измийте ги много добре и ги изчистете. Подреждайте ги в съдовете плътно - това е важно правило при мариноването.
•    Класически рецепти за марината: за 10 кг зеленчуци - 8 л вода, 6,5 л оцет, 600 г захар, 500 г сол, 200 г подправки;
за 10 кг плодове - 6,5 л вода, 2 кг захар, 150 г сол, 150 г подправки.
•    В маринатата се слагат различни подправки: бахар, босилек, ванилия, горчица, дафинов лист, джоджен, ес- трагон, индийско орехче, кимион, копър, канела, карамфил, листа от дюля и вишна, лимонова кора, магданоз, синапено семе, френско грозде, чесън и др.
•    Подбирайте и слагайте в дадена суровина само подходящите за нея подправки. Те се употребяват във вид на извлек или се слагат между редовете.
•    Как да приготвите извлек? Поставете в тенджера 200 г подправки и ги залейте с 1,5-2 л вода. Захлупете съда с капак. Сместа поставете на котлона, докато кипне. Отдръпнете тенджерата и я оставете захлупена, докато изстине течността. Прецедете я и извлекът е готов. Количеството му влиза в общото количество вода.
•    Как трябва да забъркате марината? В подходящ емайлиран съд поставете най-напред водата, захарта и солта. Нека да поврят няколко минути, след което ги оставете да изстинат. Чак тогава сипете оцета и извлека.
(Можете да сложите подправките да кипнат заедно с водата, захарта и солта, но за предпочитане е да си направите извлек.)
•    Туршиите с марината, които не се стерилизират, трябва да съхранявате на хладно място с температура 6-8 градуса.
•    Ако маринатата е мътна и има неприятна миризма, излейте и я изхвърлете. Промийте с подсолен разтвор зеленчуците и плодовете и отново ги наредете в съдовете, после ги шлейте с нова марината.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст