Начална страница | Кухня | НАЙ-ХУБАВИТЕ ДЕСЕРТИ СТАВАТ С ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ И КРЕМ

НАЙ-ХУБАВИТЕ ДЕСЕРТИ СТАВАТ С ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ И КРЕМ

image

ЧЕРЕШОВ ПАЙ - Продукти: 500 г брашно, 1 чаена чаша пудра за­хар, 1 пакетче краве масло, Зяйца, 100 мл прясно...

ЧЕРЕШОВ ПАЙ

Продукти: 500 г брашно, 1 чаена чаша пудра за­хар, 1 пакетче краве масло, Зяйца, 100 мл прясно мля­ко, 1 бакпулвер, настърганата кора от 1 лимон, 1 чае­на чаша счукани ядки (орехи, фъстъци, бадеми), 2 ча­ени чаши череши, изчистени от костилките, 1/2 чаена чаша галета, щипка канела, пакетче ванилия.

Приготвяне: Маслото се нарязва на парченца и се смесва с пресятото брашно, разбъркано с бакпулвера. Прибавя се пудрата захар и всичко се стрива на тро­хи. Добавят се двете яйца и настърганата лимонова кора. Замесва се тесто, като по време на месенето вни­мателно се прибавя прясното мляко. Една трета от тес­тото се отделя, а останалото се разстила в намазана с масло тавичка, поръсва се с галета, слагат се ядки­те равномерно и отгоре се нареждат черешите. По­ръсва се с канела и ванилия. От останалото тесто се оформят дълги фитили, които се нареждат върху пло­довете, така че да очертаят ромбоиди. Сладкишът се намазва с жълтък и се пече в умерена фурна.

nai_hubavite_deserti_stavat_s_presni_plodove_i_krem_650625394.jpgЕКЛЕРИ

Продукти за тестото: 1 чаена чаша вода, 1/2 чае­на чаша растително масло, 1 чаена чаша брашно, 4 яйца, 1 белтък;

за крема: 1 литър прясно мляко, 7 су­пени лъжици брашно, 1 и 1/2 чаени чаши захар, 75 г краве масло, 1 жълтък, 2 пакетчета ванилия;

за поръсване: пудра захар или разтопен шоколад.

Приготвяне: Водата и маслото се поставят в тендежера и се загряват до кипване. Прибавя се браш­ното и се разбърква с дървена лопатка, докато по­лученото тесто започне да се отлепва от съда. Към тестото след леко охлаждане се добавят последо­вателно и при непрекъснато разбъркване целите яй­ца и белтъкът. От получената гъста еднородна смес с гладък шприц с диаметър на отвора около 1,5 до 2 см се правят еклери в предварително намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Пекат се пър­воначално при висока, след това при умерена и нак­рая при ниска температура. Готовите еклери се раз­рязват леко от единия край, за да се напълнят с кре­ма.

Приготвяне на крема: Жълтъкът се разбива с 1/2 от захарта и размитото в част от млякото брашно. При­бавя се останалото мляко, загрято до кипване и подс­ладено с другата 1/2 от захарта. Сместа се загрява до завиране, като непрекъснато се бърка, и се отстраня­ва от котлона, охлажда се леко и се разбърква внима­телно с кравето масло. Готовият крем се ароматизира с ванилията и се оставя да се охлади напълно.

Напълнените с крем еклери се поръсват с пудра за­хар или се покриват с глазура.

nai_hubavite_deserti_stavat_s_presni_plodove_i_krem1_351435194.jpgТОРТА С ШОКОЛАДОВ КРЕМ

Десет яйца се разбиват на топло с 450 г пудра за­хар, докато побелеят. Към тях се прибавят постепенно 450 г брашно, 1 ванилия и настърганата кора на 1 ли­мон. Тестото се изсипва в тавичка върху намаслена пергаментова хартия и се пече до готовност при темпера­тура 180-200 градуса.

Приготвя се пълнеж за тортата, като 2 супени лъ­жици нишесте се разтварят в 2 чаени чаши прясно мля­ко и се слагат да се варят на слаб котлон до сгъстява­не при непрекъснато бъркане. Към тях се прибавят 2 супени лъжици захар на кристали. Отделно 100 г мас­ло се разбива на пяна с 4 супени лъжици пудра захар, след което се смесва с 2 прахчета ванилия, 3-4 супени лъжици какао или 150 г шоколад, разтопен на водна баня.

Приготвеният млечен крем се оставя да изстине, ка­то от време на време се разбърква. Към него лъжица по лъжица се прибавя масленият крем. Бърка се про­дължително и бавно, за да не се пресече. Накрая се добавят 4 супени лъжици смлени орехови ядки.

Блатът се разделя на две. С 1/3 от крема се залеп­ват двата блата. Останалият крем се намазва отгоре и отстрани на тортата, която след това се поръсва от всички страни със смлени орехи.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст