Начална страница | Кухня | РАЗБИВАНЕ НА СМЕТАНА

РАЗБИВАНЕ НА СМЕТАНА

image

Нейният пухкав снежно-бял облак превръща плодо­вете в изтънчен десерт, обо­гатява крема на еклерите, удвоява...

Нейният пухкав снежно-бял облак превръща плодо­вете в изтънчен десерт, обо­гатява крема на еклерите, удвоява насладата от топлия шоколад и прави от семплия пандишпан разкошна торта.

Сметаната, подходяща за разбиване, е с по-висока масленост - 30 процента, за­щото тя става по-пухкава и въздушна. Основните прави­ла и тайни за умелото й при­готвяне са следните:

1. Студената сметана се изсипва в съд, поставен в друг, по-голям, в който има кубчета лед.

2. Разбиването започва първо на по-бавни обороти на миксера и после - на по-бързи. Сметаната трябва да поеме въздух, за да бухне.

3. Когато увеличи двойно обема си, се прибавя постепенно захарта през цедка (на 250 г сметана 2 суп. лъжици захар) и накрая 1 ванилия.

4. Скоростта на мик­сера се увеличава и бие­нето продължава, докато сметаната се втвърди -когато съдът се завърти, тя трябва да остане не­подвижна.

5. Когато сметаната е вече твърда, спрете да разбивате, защото особе­но ако сте в топло поме­щение, може да се пре­върне в масло.

6. Ако сметаната ще се съхранява в хла­дилник, съдът се покрива с фолио.

7. Когато се маже сладкиш с разбита сметана, се ползва дървена шпатулка, с ко­ято лесно се изглажда, а когато се гарни­ра - сладкарска фуния, с която може да се правят розички, лентички, спирали и дру­ги декоративни елементи.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст