Начална страница | Празници, ритуали, вярвания | БАЕНЕТО Е ПСИХОТЕРАПИЯ ОТ ВЕКОВЕ

БАЕНЕТО Е ПСИХОТЕРАПИЯ ОТ ВЕКОВЕ

image

От най-стари времена човекът се е боял от тайни природни сили,…

без да може да си обясни тяхното въздействие върху него. Приемал е, че те са причината и за различните видове болести.

В баянията тези болести се разделят главно на две групи : с ясно изразени външни физически промени (пъпки, брадавици, заушка, секнат  кръст, червен вятър и др.) и такива, обхванали душата (уроки, страх). Образите, чрез които са представени, са най-често „черен турчин“, „страшен страшник - буен буйник“, „почудници - завиждници“, „триста юди самодиви“ и т. н., но винаги в мъжки или женски род и никога не става дума за дете. В народното съзнание образът на детето е нещо много чисто и свято. В много случаи се говори с неопределен образ.

Доброто, лечебното начало, това, което носи спасението, има по-обобщен образ : образа на майката. Това е Божията майка, майка Богородица. Тази, която дава началото на живота, може да пропъжда злите сили и да лекува. Спасението в определени случаи идва и от всемогъщия Господ Бог -„Ние не знаем да баем,/ Господ и Богородица знаят да баят.“

Един от най-големите страхове на хората е от „лоши очи“, които могат да „урочасват“. Смята се, че причинителят на болестта е таил в себе си лоши помисли и затова те трябва да бъдат пратени някъде, откъдето не могат да се върнат. Ето защо най-многобройни варианти на баяния има записани против уроки. Основен мотив в заклинаното е фактът, че при този човек няма ни храна, ни вода, и лошата сила трябва да си иде от него. „Триста юди самодиви.../ ходете къде ходите, в този човек (казва се името му)/ няма за ядене и пиене.“ Уроките могат да бъдат пратени „из горите, из доловете,/ дето човек не ходи,/' и негов крак не е стъпил...“. В един от вариантите са отправени заклинания към конкретния образ мъж-жена-мома. „Ако е от мъж уроки,/ да умре на три деня/, ако е от булка,/ лявата нянка да капне,/ ако е от мома,/ руса коса да капне./ Заклинанието посяга на най-скъпото - живота - майчинството - красотата.

Какви са атрибутите на баячите? Най-често това е словото: обикновените думи, изронени тихо „никой да не чуе“, сутрин преди изгрев или вечер след залез слънце. Повторени винаги три пъти и съпроводени с определени действия, те придобиват магическо значение. За някои баянета е поставено условието, че за да има полза от тях, те трябва да се извършват в определени дни от седмицата – най-често сряда и събота. Използват се и редица предмети: червен парцал и гергьовденска свещ /при баене за пъпки/, чесън, сол, хляб (баене за очи), зелена паница, начупени клечки, кичур коса, яйце (при баене за уроки), кост от животно, просурник, стиска пръст, а от растителния свят най-често се среща китка от босилек и здравец. Тези ежедневни вещи в ръцете на баячите придобиват особена сила и действат лечебно. Прави впечатление, че при баенето за всички видове пъпки се прилага повече практическа народна медицина -срязване, избърсване и обгаряне на пъпката. Тук магическата лечебна сила се приписва на огъня, но има и рационален момент в лечението.

Едно от съществените условия за ефективност при баенето е безпрекословната вяра на болния в положителния резултат.

И може би точно в тази вяра се крие и положителният, психотерапевтичният ефект на баенето.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст