Начална страница | Празници, ритуали, вярвания | HA БЪДНИ ВЕЧЕР СЛОЖЕТЕ ЧЕМШИР ПРОТИВ УРОКИ

HA БЪДНИ ВЕЧЕР СЛОЖЕТЕ ЧЕМШИР ПРОТИВ УРОКИ

image

Прекадете дома си, за да изгоните злините...

Нощта, в която според църковното предание се е родил Христос, е най-интимният български народен празник. Предния ден се приготвят бъднишките свещи и китките с чемшири, които ще украсят празничната трапеза и ще пазят обитателите на дома от уроки и болести.

Бъдни вечер е втората (след Игнажден) кадена вечер. Преди да седнат на трапезата, най-възрастният мъж я обикаля с димящ тамян, за да прогони злите сили от дома и обитателите му. Трапезата започва с разчупването на погачата. Първото парче от нея е за починалите близки,второто се нарича на самата къща. Вареното жито, украсено със стафиди, орехи, а в по ново време с дребни бонбони, е пожелание за весел и богат живот през следващата година. Боб се слага, за да е сито домочадието. Сармите и пълнените чушки са пожелание за добра реколта на зеленчуците. В тяхна чест е и любимото лакомство на стари и млади - тиквеникът. Ошавът е в чест на овощните дървета. Сварените сушени плодове са се подслаждали с мед. Ошавът се приготвя два-три дни по-рано в някои раиони на страната - още на Игнажден, и се държи на студено - да си обиколи градините и да им покаже, че и тe са почетени на празничната трапеза.

Особено място сред ритуалните храни на Бъдни вечер заемат орехите. След вечеря всеки трябва да грабне по три от тях, без много-много да ги гледа и избира, и по вида им гадае какво ще му донесе новата година. Ако са чисти, годината ще е успешна, ако са почернели - и той ще черней от ядове. Червивите пък са предзнаменование за болести.

Не бива да се забравят и всякакви пресни плодове, като ябълки или запазеното грозде, а също и гонещите злите сили лук и чесън. До празничния обяд на Коледа трапезата не се раздига.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст