ЗА ДЕНЯ НА ЛЮБОВТА

image

Кой е св.Валентин?...

Днес на човечеството са известни три версии за св.Валентин. Ще се спрем на най-разпространената и привлекателната.

В доброто старо време император Клавдий събирал доброволците за ар­мията си, но никой от мъжете не искал да се бие и да умре,оставяйки своята възлюбена и семейството си. Така че явилите се били малцина.Тогава на Клавдий му хрумнала идеята да забра­ни брака и по този начин доброволците да станат повече.През това време в римската държава живял свещеникът Валентин, който на пук на императо­ра тайно венчал влюбените. Младият епископ от град Терни по­магал на младите влюбени като пращал писма с любовни признания.Изпълня­вайки мисията си,той е бил арестуван и екзекутиран точно на 14 февруари 269 г.Екзекуцията му се превърнала в тържество,защото много хора го из­пратили с цветя и сладки.

ИЗПРАЩАНЕ НА КАРТИЧКИ

Прословутите картички - валентинки, с които се пълни на този празник вече и нашият пазар имат друг произход.Става дума за още един Ва­лентин, млад лечител, живял през 1 век след Христа. Младежът е имал церителски способности и заради тях и вярата си бил хвърлен в тъмница.Там Валентин излекувал сляпата дъщеря на надзирателя.Момичето прогледнало и го целунало.Двамата изживели бурна, но кратка любов, защото Валентин е бил осъден на смърт. Преди да го хвърлят на лъ­вовете, той изпратил бележка на любимата си ,която написал върху парче от дрехата си, изрязана във форма на сърце с подпис: Твой Валентин. Очаровани от тази красива история влюбените започват да си изпращат картички-валентинки.

Първата истинска запазена картичка за деня на св.Валентин е от дука на Орлиънс. Затворен в лондонската кула през 1415 година, той написал на жена си във франция любовна поема.

Тези, които ще изпращат на скъпите си хора обяснения в любов трябва да знаят,че валентинките не се подписват, не се пише и обратния адрес - всичко трябва да бъде загадъч­но и тайнствено.

Британците са истински рекор­дьори по количеството изпратени Валентинки. През 1988 г те изпратили 16 млн.честитки В САЩ през същата година са били купувани по 24 хил.червени рози в минута.

В Англия след 14 февруари частни­те детективи са засипани с поръчки по установяване на личността на изпращача. И макар услугата да е доста солена - 500 паунда, се плаща,защото никой не иска да изпусне своето щастие.

ПОДАРЪЦИ

Червените рози са цветята на Афродита и са задължителен атрибут на празника.Значението им е страстна любов.Но, ако окачествявате любовта си като искрена и истинска, хубаво е да подарите бели рози.Жълтата роза символизира приятелство, черната-символ на раздяла.Ако подарявате неразцъфналата роза, това означава, че таите надежди за бъдещето. На­пълно разцъфналата роза е символ на настоящите ви чувства.

Всички ритуални подаръци в Деня на св.Валентин трябва да имат фор­мата на сърце.Освен честитки могат да бъдат подарявани възглавници, кутийки, бонбони и сладки, пръстени и бижута.Всичко си има своят таен сми­съл и значение. Сладкишите и други лакомства символизират бъдещите сладки ласки. Особена почет имат шоколадените сърца. В Япония жените са задължени да подаряват на мъжете си шоколад.

ПРИЗНАНИЯ

На този ден спокойно можете да признаете онова, което отдавна тежи на сърцето ви.Жената може да пристъ­пи към желаният мъж и да поиска той да се ожени за нея.Ако той още не е готов за тази решителна крачка, ще трябва да и подари копринена рокля.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст