Начална страница | Празници, ритуали, вярвания | КОЙ ЦВЯТ ДА ИЗБЕРЕМ СПОРЕД ЗОДИЯТА СИ

КОЙ ЦВЯТ ДА ИЗБЕРЕМ СПОРЕД ЗОДИЯТА СИ

image

Предпочитанията на зодиакалните знаци към различните багри не са случайни…

Те са свързани с планетите им покровителки и енергията на съответната зодия.

Овен

Стреми се към ярко­червеното. Този цвят символизира дързост­та, устрема, вечната инициативност и нестихваща енергия, които са характерни за Овена. Негова­та водеща планета е Марс, която често наричаме Червената планета. Сред мета­физиците се е утвърдило виждането, че този цвят привлича успеха и предполага материално процъфтяване. Когато Овенът носи червено, внушава самоувереност и предизвиква уважение от страна на околните.

Телец

Той е привлечен от синьото. А и неговата планета покровител­ка, Венера, е беляза­на със синкаво-бяло. Този цвят се свързва с мисловността, възвишения идеализъм, съзерцанието на природата и духовния ки­пеж. Той символизира дълбокото чувство за вярност и чувствителността - хармо­ничната страна на Телеца, който не понася червеното, а се успокоява от цвета на небето, от розовото и цикламеното.

Близнаци

Представителят на тази зодия предпочита блясъка на жълтото, чиито топли и жизне­ни нюанси му вдъхват усещане за волност. Те го освобождават от тягостното бреме на еднообразието, въодушевяват за полет на фантазията и възвисяване. Жълтият цвят е по-въздействащ, когато се съчетава с тъмни тонове. При пестеливо използване той се превръщат в акцент, които уравновесява променливите настроения и изменчивостта на природата на Близ­наците.

Рак

Най-обичаните от него багри са зеленото и сребристото, защо­то сребърната Луна е неговата небесна по­кровителка. Нейният искрящ цвят е символ на честността и истината. А доста хладният зелен цвят се съчетава съвършено със сребристия. Присъствието на тези две багри дава енергийна подкрепа на Рака, предпаз­ва го от прекалената му мнителност и свръхчувствителността му.

Лъв

Оранжевите и златис­тите багри най-точ­но прилягат на Лъва. Това са цветовете на огъня и Слънцето, не­говият водач и покровител излъчва тези два нюанса. Оранжевият е цвят, който символизира кралското достойнство и щедрост и чудесно пасва на лъвския ха­рактер и темперамент. Облечен в златисти тонове, Лъвът се чувства по-въодушевен, по-силен и по-уверен в себе си.

Дева

Девата е привлечена от ненатрапчивото и меко синьо. Този нюанс й приляга най-много, защото я успокоява, уталожва гнева и силните страсти. Загръщането в лазурно синьо смекчава склонността на Девата към безпокойство и чувствителност, помага и да се спаси от депре­сията и я пренася към забележителното за тази зодия състояние на равновесие и мекота.

Везни

Кармин (червено баг­рило) и наситено ро­зовото са благотвор­ните цветове на тази изискана зодия. Те хармонират със синкаво-бялото сияние на планетата покровителка на Везните, Венера. Карминът контрастира с другите цветове, особено със зеления. Той се смята за цвета на добрия вкус, познат е и като „миланско червено". Наситено розовото символизира изтънченост, хармония и любов - качества, дълбоко присъщи на Везните.

Скорпион

Той е привърженик на наситените нюанси на червеното и чер-но-виненото. Това са цветове, символи на дълбоката чувстве­ност и страст, които постоянно терзаят Скорпиона. Наситено черното, идеална противоположност на червеното, е също в негова власт. То е част от силните кон­трасти в проявите на тази зодия и успешно внушава усещането за тайнственост, загадъчност и фатален магнетизъм, които Скорпионът излъчва.

Стрелец

Пурпурно червеното чудесно пасва на тези вечни търсачи на исти­ната. Богатият житей­ски опит на Стрелеца го тласка от пасивност и съзерцателност към активно изразход­ване на сили, емоции и страст. Затова в неговите цветове влизат нюансите от синьото до червеното. А кралският пурпур (цвят, смес от синьо и червено) е символ на вътрешно присъщите благородство и възвишеност на Стрелците.

Козирог

Негови са нюансите на гората - кафяво и зелено. Кафявото е цвят, който олице­творява упоритите усилия и систематичния характер на Ко­зирога, неговата умереност, консервати­зъм и непоколебима воля за успех. Като земен знак той се стреми към стабилност и професионален престиж. Зеленото го освобождава от предразсъдъците му и го доближава до природата му, която зад резервираната външност жадува за топлина, ведрост и уют.

Водолей

Странната натура на Водолея е свърза­на със специфичния цвят, който го харак­теризира - индигово синьо. В съчетание с пурпурно червеното то много точно из­разява ширината на мисълта и размаха на въображението при тази зодия. Също така тези цветове вдъхват уважение и почит у околните. Наситеното пурпурно червено и индигово синьото напомнят на Водолея за необходимостта от лоялност и коректност към онези, които са му оказали доверие.

Риби

Светлите нюанси на зеленото и на морска­та пяна съответстват на знака на Рибите. Това е свързано с бо­гатото им въображе­ние, творческите пориви, мечтателността, както и със способността им да разре­шават деликатно проблемите. Именно на тази страна от сложната им природа съответства бледозеленото. Виолетовото също е цвят на Рибите, носенето на който им придава повече самочувствие и вяра в себе си. Той изостря изтънчената им чувствителност и насърчава творческото начало у тях.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст