ХЕЛОУИН

image

Всяка година в последния ден на октомври в повечето американски домове…

се преселват прилепи и паяци, на прозорците се запалват тиквени фенери, а в магазините най-търсената стока са бонбоните. Когато настъпи дългоочакваният ден, всяко дете може да си сложи маска на лицето, да почука дори на непозната врата, да викне "Бау!" и за това да получи шепа пъстри бонбони или захаросани ябълки. Всичко това е страшният, но любим празник Хелоуин.

КОЙ Е ИЗМИСЛИЛ ХЕЛОУИН?

За този празник американците трябва да благодарят на ирландците, които подгонени от лошата картофена реколта, се преселват в Америка през втората половина на миналия век и разпространяват празника на духовете. А преди ирландците древните келти избрали 1 ноември за своята Нова година.

В началото на ноември приключвало събирането на реколтата, приближавала студената, тъмна зима, която при северните народи винаги се асоциирала със смъртта. С този празник били свързани много 'обичаи. Събирало се благородното ирландско войнство и заедно с цялото население правели огромен пир, който продължавал през целия ден и цялата нощ. Тази весела нощ била и най-страшната в годината. Келтите вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята.

За да не станат жертва на мъртва сянка, хората гасели огъня в домашните огнища и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно, а пред къщите оставяли храна на духовете, за да ги омилостивят. После се събирали около огньове, запалени от друидите. Било време за предсказания: това, което предсказвали друидите, ставало жизнено важно ръководство за цялата дълга зима. На тези огньове били принасяни в жертва животни, а после всеки взимал от свещения пламък, за да запали зимното огнище в дома си.

ОТКЪДЕ Е ДОШЪЛ ТИКВЕНИЯТ ФЕНЕР?

В навечерието на празника на Вси светии, пред пияния ковач Джек, който си седял в кръчмата, се явил самият дявол. Ковачът се съгласил да му даде душата си срещу халба бира. Но за да може да купибирата, самият дявол се превърнал в монета. Хитрият Джек сложил шестпенсовата монета в джоба си, където носел сребърен кръст.

Дяволът започнал да моли за пощада и Джек се спазарил за 10 години спокоен живот. Когато дошло време и дяволът отново се появил, като последна молба ирландецът поискал ябълка. Стъпил дяволът на клона, за да достигне ябълката, а Джек бързо надраскал върху дървото кръст. Дяволът паднал от дървото, счупил си крака и окуцял за вечни времена. Но Джак си осигурил още десет години душата му да не бъде взета. Когато все пак Джек умрял, Бог отказал да приеме грешния пияница в рая. Дяволът също трябвало да изпълни обещанието си. Къде тогава да отида?" - попитал Джек. Бръкнал дяволът в огъня на ада, дап на Джек един тлеещ въглен и го пратил да се скита по света. Джек носел със себе си една ряпа. Изрязал средата й и сложил там въгленчето от ада - за да не го духне вятърът, и се отправил на своето вечно пътешествие. Джек фенера и досега броди по земята, очаквайки Страшния съд и се превърнал в символ на прокълнатата душа.

В Ирландия и Шотландия страшните мутрички, в които се поставят свещи, са изрязани от ряпа или картоф, в Англия - от цвекло, а в Америка ролята на Джек фенера се изпълнява от тиква.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст