Начална страница | Празници, ритуали, вярвания | ПОПИТАЙТЕ КОЛЕЛОТО НА КЕЛТИТЕ, ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕТЕ РЕШЕНИЕ

ПОПИТАЙТЕ КОЛЕЛОТО НА КЕЛТИТЕ, ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕТЕ РЕШЕНИЕ

image

То отразява цикличността на живота…

и произхожда от епохата, когато древните празнували през шест седмици своите шабати - ключ към разбирането им за света и човешката психика.

Всичко в живота се подчинява на цикличността, затова предстои ли ви да вземете важно решение, допитайте се до Колелото на годината. То е създадено преди много векове от келтите, които на всеки 6 седмици отбелязвали специални дни, наречени шабати. За да гадаете с Колелото, освен 8-те годишни шабата - всеки със свое значение, трябва да използвате и символиката на отделните сезони. Пролетта означава детски ентусиазъм, лятото - силата на интуицията, есента - плодовете на труда, зимата - мъдростта. И още: зимата, която отговаря на елемента Земя, е свързана с физическите усещания. Есента (Въздух) показва какви мисли ще ни споходят, лятото (Огън) - как ще действа интуицията ни, а пролетта (Вода) - субективното ни отношение към проблема.

И така, ако смятате да започнете нова работа примерно на 1 декември, вижте къде приблизително се пада тази дата върху Колелото на годината (ориентирайте се по червения пръстен, където са посочени датите на шабатите). Най-близкият шабат до датата 1 декември в посока по часовниковата стрелка е Юл, който отговаря на най-късия ден в годината. Тълкуванието следователно е, че вашият проблем ще се реши бързо. Следващият шабат по часовниковата стрелка Имболк показва субективното ви отношениее към проблема, а именно, че гледате на бъдещето с доверчивост и оптимизъм. После идва Остара (Пролет), който свидетелства за крайния резултат - всичко ще е наред, тъй като това е първият ден от пролетта. И накрая, четвъртата дата по часовниковата стрелка - Белтейн, показва крайният изход, до който ще стигнете след смяната на работното място. Вероятно не само ще се издигнете служебно, но и ще започнете любовна връзка с колега.

Наименованията и символичното значение на шабатите са особено важни при разчитането на посланията на Колелото на келтите. Ето какво означават те. Самхейн (31 октомври) е езическата Нова година, която съвпада с идването на зимата. На този ден се празнуват Вси светии. И тъй като границата между нашия и отвъдния свят е най-тънка, всички молитви (желания) за добро ще се сбъднат. Юл (22 декември) е най-краткият ден. Символ е на възраждането. Имболк (2 февруари) е денят, в който се празнува плодовитостта, вдъхновението и пречистването. Това е предвестникът на пролетта, който привлича добрите сили. Остара или пролет (21 март) е денят на пролетното слънцестоене, началото на истинската пролет. Този ден означава освобождаване от всички минали влияния, които са ни въздействали. Белтейн (30 април) е началото на лятото, кел теки празник на любовта и желанието. Символизира любов, съюзяване, развиване на собствения потенциал. Лита или лятно слънцестоене (21 юни) е денят, когато и силите на природата, и житейските ни дела са в своя апогей. Лана-са (1 август) е предвестник на есента - време, в което е добре да споделим с останалите знанията и опита, които сме натрупали. Мабон или есен (21 септември) е денят на есенното слънцестоене, което съвпада с края на жътвата. Означава равносметка, претегляне на постигнатото, резултат от положените усилия.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст